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ラー博TV

Ra-haku TV

新横浜ラーメン博物館が企画はもちろん、撮影・編集まで全て行うTV。2012年7月20日(金)開局。

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ヨーロッパで最も注目を浴びるラーメン店が日本初上陸!!

2014/5/28

ドイツ・フランクフルト「無垢」(MUKU)ラー博出店・予告編
ヨーロッパでラーメンは急速に広がりつつあります。そんな中、ヨーロッパの中で最も注目を浴びているラーメン店がドイツ・フランクフルトの「無垢」です。無垢は看板もホームページもなく、一切の宣伝もせずオープンわずか4年でヨーロッパ全土からお客さんが訪れるお店となりました。果たしてその味、魅力は?

The shop that catches the most attention in Europe opens in Japan for the first time. Include gourmet French and Italian, all of the gourmets in Europe come all the way to Germany for enjoying this shop. This ramen uses durum flour for pasta and flour for pizza. It gives you a unique taste and texture that you cannot taste in the world, even in Japan. This is a limited shop for one and half year.

ラーメンはすすると格段に美味しくなる

2013/11/21

日本では当たり前のようにラーメンを食べるときすすりますが、海外の人々はなぜすすらないのでしょうか?海外の人100人、日本人100人にインタビューを取ったところ、意外な理由が! そしてすすることが味に対してどのような効果を生むのか?世界初すすり方について徹底的に調べた番組です!

Ramen ... Born in Japan, and taking the world by storm. To say that ramen is the Japanese dish getting the most attention is not an overstatement. But while we were overseas getting the scoop on the ramen scene, we had a shocking revelation. The thing is...is that for the locals, ramen seems to be regarded as a soup dish! But how? How on earth could ramen be... a soup dish? The reason lies in the way that ramen is eaten in these countries... a way that's decisively different from how it's eaten in Japan.That's right. Most foreigners don't slurp their ramen!And that's precisely why it's thought of as a kind of soup!

世界ラーメン紀行 第9弾 ベルギー・ブリュッセル編Part.2

2013/12/6

世界のラーメン事情をレポートする「世界ラーメン紀行」。第9弾はベルギー・ブリュッセル編Part.2です。2回に分けて放送しますベルギー編の後半です。日本ではほとんど知られていないベルギーのラーメン事情をお伝えいたします。Part.2では、ベルギー人、イギリス人が運営するお店をご紹介いたします。 取材店舗:Umamido,Kokuban

World Ramen Travelogue No.8--TheBelgium Report This is our 9th travelogue report on current world affairs of ramen, from Brusselsn, Belgium. Shops covered: Umamido,Kokuban

世界ラーメン紀行

世界ラーメン紀行第1弾フランス編 World Ramen Travelogue No. 1--The France Report

2013/04/15

新横浜ラーメン博物館ではこれまでパリ、フランクフルト、ローマ、アムステルダム、ロ­ンドンなど、世界17カ国、26都市を訪れ、延べ200店舗以上の海外のラーメンを調­査してまいりました。世界ラーメン紀行では様々な国のラーメン事情を動画で紹介いたし­ます。
第1弾はフランス パリを紹介いたします。

For our first project, we introduce Paris, France. Ramen appeared in France about 30 years ago, with owners initially seeing popularity build with like-minded Japanese expatriates, the 1990s saw a gradual increase of local French customers. Today locals account for 95% of the customers who line up at shops before they are open regardless of whether it is a weekday, or holiday; sometimes waiting in line for an hour or more. Shops covered: HIGUMA, KOTERI RAMEN NARITAKE, and SAPPORO

世界ラーメン紀行第2弾ドイツ・ベルリン編 World Ramen Travelogue No. 2--The Berlin Report

2013/05/24

「世界ラーメン紀行」の第2弾はドイツ・ベルリン編です。ベルリンでのラーメン最新事情はもちろん、ラーメン店の裏側にも潜入し、館長をはじめとしたラー博スタッフの現地リポートです。

This is our 3rd travelogue report on current world affairs of ramen, from Berlin, Germany. Ramen made its way to the German capital in 2000. There are high-quality ramen shops here--one started by German after having been impressed by Japanese ramen, and another shop run by a chef who trained in Dusseldorf and set up their own shop by going independent. We also checked out a local Berlin restaurant popular for its 'currywurst.' Shops covered: COCOLO RAMEN, MAKOTO, Konnopke

世界ラーメン紀行第3弾ドイツ・デュッセルドルフ編 World Ramen Travelogue No. 3--The Dusseldorf Report

2013/6/14

「世界ラーメン紀行」の第3弾はドイツ・デュッセルドルフ編です。ラーメンはもちろん、ドイツのソーセージ工場にも潜入しています。

This is our 3rd travelogue report on current world affairs of ramen, from Dusseldorf, Germany. The street Immermannstrasse has taken on all the appearances of a Japanese town, with the Japanese Consulate General and around 7,000 other Japanese expatriates and their families residing here in Dusseldorf, the home of Germany's first ramen shop. We'll see shops that boast the same quality cuisine that can be found in Japan: noodles shipped in by plane from Nishiyama Seimen of Sapporo, and a shop that specializes in chicken sayu (white soup). Other than covering ramen, we also gotten a sneak peek into a German sausage factory. Shops covered: NANIWA, TAKUMI, and UMAIMON

世界ラーメン紀行第4弾ドイツ・フランクフルト編 World Ramen Travelogue No.4--The Frankfurt Report

2013/7/19

「世界ラーメン紀行」の第4弾はドイツ・フランクフルト編です。今回はドイツの商業・金融の中心地「フランクフルト」編。ラー博館長・スタッフが食べ歩き、現地の職人にインタビュー。

This is our 4th travelogue report on current world affairs of ramen, from Frankfurt, Germany. We take a look at the ramen shops that serve the financial men and women several times a week in this shopping and financial heart of Frankfurt. Come along with the curator of the Ramen Museum and our ramen experts and as they sample their way through the town of Frankfurt, and interview the local ramen craftsmen. This one's full of RahakuTV exclusive footage! Shops covered: YUMEYA, MUKU, and Mosch Mosch ("moshi moshi")

世界ラーメン紀行 第5弾 イギリス・ロンドン編Part.1 World Ramen Report London

2013/9/1

世界のラーメン事情をレポートする「世界ラーメン紀行」。第5弾はイギリス・ロンドン編1です。ロンドンはヨーロッパの中でも観光客が多い都市として世界中からお客様が訪れます。「ロンドンには美味しいものがない」というのは昔の話。EU発足後、ヨーロッパ大陸へ行き来することが多くなったことがロンドンの食文化を大きく変えたといわれております。この3年でロンドンにラーメン店が急増しております。現地日本人が経営しているお店、現地イギリス人が経営しているお店など、多種多様です。 Part.1では高級日本食「NOBU」のヘッドシェフだった方が独立した「ボーンダディーズ」を取材。 取材店舗:ボーンダディーズ(Bone Daddies Ramen Bar)

World Ramen Travelogue No. 5--The London Report This is our 5th travelogue report on current world affairs of ramen, from London, UK. Shops covered: Bone Daddies Ramen Bar

世界ラーメン紀行 第6弾 イギリス・ロンドン編Part.2 World Ramen Report London

2013/9/26

世界のラーメン事情をレポートする「世界ラーメン紀行」。第5弾はイギリス・ロンドン編1です。イギリス編は3回に分けて放送します。今回はPart.2. Part.1が現地人(イギリス人)が作ったラーメンとしてボーンダディーズを紹介しましたが、Part.2では日本にはなく、現地の日本人がオープンさせたラーメン店をご紹介いたします。 取材店舗:三越ラーメンバー(Mitsukoshi Ramen Bar)、昇竜(Shoryu)

World Ramen Travelogue No. 5--The London Report This is our 6th travelogue report on current world affairs of ramen, from London, UK. Shops covered: Mitsukoshi Ramen Bar、Shoryu

世界ラーメン紀行 第7弾 イギリス・ロンドン編Part.3 World Ramen Report London

2013/10/4

世界のラーメン事情をレポートする「世界ラーメン紀行」。第5弾はイギリス・ロンドン編1です。イギリス編は3回に分けて放送します。今回はPart.2. Part.1が現地人(イギリス人)が作ったラーメンとしてボーンダディーズを紹介しましたが、Part.2では日本にはなく、現地の日本人がオープンさせたラーメン店をご紹介いたします。 取材店舗:三越ラーメンバー(Mitsukoshi Ramen Bar)、昇竜(Shoryu)

World Ramen Travelogue No. 5--The London Report This is our 6th travelogue report on current world affairs of ramen, from London, UK. Shops covered: Mitsukoshi Ramen Bar、Shoryu

世界ラーメン紀行 第8弾 ベルギー・ブリュッセル編Part.1 World Ramen Report Belgium

2013/10/21

世界ラーメン紀行第8弾 ベルギー・ブリュッセル編 世界のラーメン事情をレポートする「世界ラーメン紀行」。第8弾はベルギー・ブリュッセル編Part.1です。ベルギー編は2回に分けて放送します。日本ではほとんど知られていないベルギーのラーメン事情をお伝えいたします。ラーメンだけでなく名物ベルギーワッフルや小便小僧などもご紹介いたします。 取材店舗: やまと(Yamato),七伴ラーメン( Nanaban ramen)

World Ramen Travelogue No.8--TheBelgium Report This is our 8th travelogue report on current world affairs of ramen, from Brusselsn, Belgium. Shops covered: Yamato,Nanaban ramen

気仙沼「かもめ食堂」復興までの道のり

気仙沼「かもめ食堂」Part1-1 Kamome Shokudo of Kesennuma--On the Road to Reconstruction

2013.2.8公開

気仙沼出身 東京・葛西「ちばき屋」店主 千葉憲二氏が復興のため故郷の店を再現
3年後を目処に復興のシンボルとなるべく気仙沼へ凱旋。その道のりを追いかけます。

Owner of Kasai, Tokyo shop Chibaki-ya, Mr. Chiba Kenji has recreated the shop he once had in his native land of Kisennuma, with the plan to triumphantly return, in three years, back to that land that is a true symbol of reconstruction--Kisennnuma. We've shot this report with the intent of recording his own road to reconstruction.

気仙沼「かもめ食堂」Part1-2 Kamome Shokudo of Kesennuma--On the Road to Reconstruction

2013.2.8公開

気仙沼出身 東京・葛西「ちばき屋」店主 千葉憲二氏が復興のため故郷の店を再現
3年後を目処に復興のシンボルとなるべく気仙沼へ凱旋。その道のりを追いかけます。

Owner of Kasai, Tokyo shop Chibaki-ya, Mr. Chiba Kenji has recreated the shop he once had in his native land of Kisennuma, with the plan to triumphantly return, in three years, back to that land that is a true symbol of reconstruction--Kisennnuma. We've shot this report with the intent of recording his own road to reconstruction.

ラー博出店中のラーメン店紹介

「支那そばや」佐野実の履歴書 Shina Soba-ya and the Shop's Owner, Minoru Sano 4

2012.7.20公開

「支那そばや」店主・佐野実氏に密着。「大勝軒」店主・山岸氏との対談も。 2008年撮影。

Mr. Minoru Sano is one of the most well-known ramen shop owners in Japan. the most famous in Japan. He went from being a chef of Western cuisine to find independence in running his own ramen shop for nearly 25 years, closely adhering to his own meticulous methods that have come to serve as a leading force in the ramen industry. In this episode, we've put together scenes from Sano's discussion with shop owner of Taishoken in Higashi Ikebukuro, said to be the god of ramen, Mr. Yamagishi Kazuo; and also scenes from our visit to Sano's chicken farm where he raises Sansui jidori (range chicken) used at his shop even today. The chickens are bred especially for use with ramen.

IKEMEN HOLLYWOOD紹介動画

2013.3.29公開

4.24にオープンした「IKEMEN HOLLYWOOD」の紹介動画

山形「龍上海」 Ryu Shanghai of Akayu, Yamagata

2012.8.22公開

山形「龍上海」のインタビュー動画。 2007年撮影

Ryu Shanghai is a long-established ramen shop founded in 1958. It offered Honshu's first miso ramen and is so famous in Tohoku that there is almost nobody who hasn't heard of it. People gather on weekends nationwide to eat ramen at Ryu Shanghai. We interviewed Ryu Shanghai on the untold story and flavor secrets of their trademark dish, Akayu Kara-miso (spicy miso) ramen.

熊本「こむらさき」 Komurasaki of Kumamoto

2012.7.25公開

熊本ラーメンの元祖「こむらさき」のインタビュー動画。 2008年撮影

This is the originator of Kyushu Kumamoto's 'komurasaki' ramen. The toned-down aroma of their pork bone soup and home-made garlic chips really stokes your appetite. Here we interviewed the shopkeeper about his secrets to captivating customers for more than half a century.

東京渋谷「麺の坊砦」 Men no Bo Toride--Hakata Style Ramen

2013.2.6公開

渋谷区の松濤に本店のある「麺の坊砦」の紹介と店主・中坪正勝氏のインタビュー。

Here we introduce Mon no Bo Toride from Shoto Shibuya-ku, Tokyo, and interview the owner, Mr. Masakatsu Nakatsubo. Nakatsubo was the number one apprentice of one of Japan's most famous ramen shops, Ippu-do of Hakata, and Men no Bo Toride is the shop he opened in 2001 upon becoming independent. We interview him on the secrets of how he has come to take the principles of "alertness, attentiveness, and consideration" cultivated during his Ippu-do days, and develop them even further.

ラー博過去出店店舗紹介

純連・すみれの元祖「らーめんの駅」 

2012.7.20公開

「純連」「すみれ」の創業から「らーめんの駅」復活までの道のりを描いたもので、当事の貴重な映像や創業者・村中明子さんのインタビュー等も収録。 2009年撮影。

Sumire of Sapporo is one of Japan's most famous ramen shops. See priceless footage of our interview with the founder, Akiko Murana.

インタビュー

引退の真相と新店舗発表(札幌ロケ)

2012.8.1公開

ラー博TV初の札幌ロケ。「らーめんの駅」店主・村中明子さんへ引退の真相と新店舗にラー博館長が迫ります。

「支那そばや」佐野実の履歴書

2012.7.20公開

「支那そばや」店主・佐野実氏に密着。「大勝軒」店主・山岸氏との対談も。 2008年撮影。

その他の動画

高知・須崎 鍋焼きラーメン「谷口食堂」CM

2013.1.7公開

鍋焼きラーメン登場。

Ramen Manual(English version)

2012.10.30公開

外国人のためのラーメンマニュアル。

ラー博「夏麺」コレクション2012

2012.7.24公開

夏の冷やし麺特集を女子大生リポーターがお伝えします。

開局のご挨拶と重大発表

2012.7.20公開

新横浜ラーメン博物館館長・岩岡洋志より開局のご挨拶と重大発表。

ラー博への道のり

2012.7.20公開

JR新横浜駅から新横浜ラーメン博物館までの道のりをリアルにご紹介。

開局予告編

2012.7.13公開

新横浜ラーメン博物館がお送りする「ラー博TV」の開局予告。

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